Ako niste znali, možete da se gojite i zbog lošeg posla.. To znači da, da biste bili mršaviji, treba da promenite svoj stav ili svoj posao.
Nezadovoljstvo karijerom ili radnim mestom kod žena snažno utiče na zdravlje, ali i na vitku figuru, upozoravaju finski naučnici i tvrde kako su žene koje na poslu "izgaraju" ili se dosađuju sklonije traženju utehe u hrani.
Žene koje na poslu "izgaraju" ili se dosađuju, sklonije su traženju utehe u hrani Istraživanjem objavljenim u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", naučnici su došli do zaključka kako žene koje na poslu "izgaraju", osećaju kako im je dosta posla ili se na radnom mestu dosađuju sklonije su traženju utehe u hrani i "emocionalnom" prejedanju što znači da jedu omiljenu hranu kada se osećaju teskobno, pod stresom i tužno. Osim toga, osim što utehu traže u hrani, žene nezadovoljne poslom često pate od sindroma "nekotrolisanog jedenja", odnosno osećaja neprestane gladi i nemogućnosti prestanka da jedu sve dok ne pojedu sve. "Žene koje mnogo rade na poslu često su izložene emocionalnom i nekotrolisanom prejedanju i teško menjaju svoje navike ishrane," kaže Nina Nevanpera sa finskog Instituta za medicinu rada i dodaje kako bi za prejedanje uzrokovano nezadovoljstvom trebalo da se potraži stručna pomoć.
Kod žena je često "emocionalno" prejedanje - jedu omiljenu hranu kada se osećaju teskobno, pod stresom i tužno Istraživanje je sprovedeno nad 230 žena starosti od 30 do 55 godina željnih promena u načinu života, a konačni rezultati istraživanja pokazali su kako žene koje ne pate od sagorevanja na poslu brže i lakše prihvataju promene. "Posao prožima naše živote i snažno utiče na njega. Ljudi se mogu naći na poslu na kojem su nesrećni, isto kao što se mogu naći u nesrećnom braku, a hrana im vrlo lako postaje jedino zadovoljstvo u životu," kaže Šeri Pagoto profesorka medicine na Masačusets Univerzitetu. Emocionalno prejedanje je potencijalni rizični uzročnik koji povećava šanse za višak kilograma u budućnosti. Osim toga prejedanje je i vrlo nezdravo za celi organizam, posebno uz činjenicu kako ljudi pod stresom češće kreću ka nezdravoj hrani kao što su čokoladice i brza hrana nego za celerom ili jabukom.
|