- Ako je enzim laktaza bar 50 odsto aktivan, simptomi intolerancije se ne pojavljuju. Kod manje aktivnosti ovog ezima, mlečni šečer nerazgrađeno prolazi u debelo crevo gde hrani bakterije koje stvaraju gasove. Zato se javlja nadimanje uz bolove i grčeve. Deo laktoze koja ne ishrani bakterije, povlači za sobom vodu koja dovodi do dijareje (proliva).
Razlikuju se tri oblika intolerancije na laktozu: *urođena intolerancija - javlja se odmah po rođenju i posledica je nedostatka enzima laktaze u tankom crevu *stečena intolerancija javlja se u adolescenciji i odraslom dobu kada ćelije digestivnog trakta ne stvaraju dovoljne količine enzima laktaze *sekundarna intolerancija - posledica je prolaznog nedostatka laktaze nastalog zbog oštećenja sluzokože tankog creva i redukcije njene funkcionalne površine, a sreće se kod onih koji imaju ili su imali infekcije organa za varenje izazvane bakterijama i virusima, kod prolaznog nepodnošenja belančevina, celijačne bolesti i kod hroničnog zapaljenja creva. Naša sagovornica kaže da je stvaranje enzima laktaze najveće od rođenja do treće ili pete godine života. Samo četvrtina populacije zadržava sposobnost da nakon pete godine stvara veće količine laktaze. Smatra se da do značajnog smanjivanja stvaranja ovog enzima dolazi jer se unosi manje mlečnog šećera, telo proizvodi manje enzima laktaze. Zato dojeno dete koje u ishrani ima samo mleko, proizvodi više laktaze (100 ml majčinog mleka sadrži 7.2g laktoze), a mlečni šečer je dobar izvor energije neophodan za rast i razvoj deteta. Šta se dešava kada se popije časa mleka, a organizam ne podnosi mlečni šećer? - Stomak se nadima, javljaju se bolovi u donjem delu stomaka, grčevi, teže varenje, mučnina i prolivaste stolice. Simptomi se se javljaju od 15 minuta do sat-dva posle uzimanja namirnica koje sadrže laktozu. Ovi problemi ne mogu da budu izazvani i alergijom na mleko, jer intolerancija na laktozu i alergija na mleko su sasvim različita stanja. Kod dece intolerantne na laktozu javljaju se prolivi, nadutost (meteorizam), bolovi u trbuhu, gasovi, povraćanje i ono slabo napreduje. Stolice su brojne, eksplozivne, vodeno – penušave i kisele. Obično ove simptome prati i sniženje šećera u krvi, posebno odojčadi i male dece. Sa eliminacijom mlečnog šećera stanje se veoma brzo normalizuje.
Kako se utvrđuje? - Intolerancija na laktozu se utvrđuje pomoću testova koji se rade odmah posle mlečnog obroka, a koji mere količinu vodonika u izdahu ili nivo glukoze u krvi, a kod beba i male dece se meri pH stolice. Kod nas se testiranje radi na Institutu za majku i dete. Najnovija i najpouzdanija tehnika je PCR test /određivanje genotipa/ jer je gen za laktazu identifikovan, ali on nije rutinski prisutan u kliničkoj praksi. Postoji i jednostavan način samostalnog testiranja. Ako sumnjate da ne podnosite laktozu, kupite dve vrste mleka, obično kravlje i mleko bez laktoze, na primer sojino. Zamolite člana porodice da napuni dve identične šolje, obeležavajući jednu sa A, a drugu sa B. Jednu će tokom nedelju dana svakog jutra puniti kravljim mlekom, a drugu sojinim, ali tako da vi ne znate koje mleko je u kojoj šolji. Prve nedelje pijte na prazan stomak samo sadržaj iz šolje A dva puta na dan i izbegavajte ostale mlečne proizvode. Obratite pažnju na pojavu bilo kakvih simptoma ili stomačnih tegoba. Zatim napravite jedan dan pauze. Sledeće nedelje pijte samo iz šolje B, a zatim analizirajte i uporedite rezultate.
Vrste Mlečni šećer se nalazi u kravljem, ovčijem, kozijem i kobiljem mleku. Mleko sadrži najviše laktoze. Fermentisani mlečni napici sadrže manju količinu, a najmanje laktoze ima u polutvrdim i tvrdim sirevima, parmezanu, gaudi, ementaleru, edameru. Jogurt, kefir i probiotici sadrže manje laktoze i pomažu njenom varenju. Neki voćni jogurti (ne svi) sadrže mnogo laktoze u sastavu, ali nažalost na mnogim deklaracijama ne piše procenat tako da se preporučuje sistem eliminacije. Laktoza se nalazi i u tabletnim zaslađivačima, 20 odsto lekova i suplemenata sadrži laktozu, čokoladama i nekim mesnim prerađevinama. Ona daje hlebu smeđkasti izgled, ali obezbeđuje i veću težinu namirnica sa smanjenin sadržajem masti. Kod zapakovanih namirnica obavezno obratite pažnju da li je u spisku sastojaka navedena laktoza, mlečni šećer ili mleko u prahu. U kokosovom, bademovom, ovsenom, pirinčanom i sojinom mleku uopšte nema laktoze.
Alergija i intolerancija Imuni sistem kad je u pitanju alergija na mleko, proteine iz mleka doživljava kao neprijatelje, dok je intolerancija na laktozu problem sistema za varenje bez uloge imuniteta. Kod onih intolerantnih na mlečni šećer može dođe i do smanjenja motaliteta creva pa može da nastupi i zatvor (konstipacija).
|