Magazin
Limun, izvor zdravlja i lepote |
Korišćenje svežeg limuna u svakodnevnoj ishrani je izuzetno korisno, bez obzira na godišnje doba, ali ga se najčešće setimo zimi.
Jedno od manje poznatih svojstava ovog citrusnog voća je da potpomaže pražnjenju creva. Efikasno eliminiše štetne gasove i poboljša probavu. Ukoliko postoje problemi, treba svakodnevno konzumirati sok jednog limuna razblaženog toplom vodom.
Sok, jezgro, ili kora, podjednako su bogati vitaminima.
Žuti plodovi bogati su vitaminom C i stoga efikasni pri lečenju prehlade i upalnih procesa, a pokazalo se da limun ima i antivirusni efekat. Svež sok limuna delotvoran je i pri regeneracije jetre.
Zbog visokog sadržaja kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma, te vitamina C i B nazivaju ga „lekom za sve". Limunska kiselina dovodi u ravnotežu metabolizam i reguliše izbacivanje tečnosti iz organizma.
Limun sadrži supstance koje znatno mogu da ublaže alergijske reakcije, probleme sa vidom izazvane dijabetesom, kao i degenerativne moždane procese, poput onih koji prate Parkinsonovu bolest.
Osim toga limun sadrži 22 antikancerogena jedinjenja, uključujući i prirodno ulje koje usporava i zaustavlja rast tumora. Takođe sadrži supstancu koja sprečava deobu ćelija raka.
Kada je reč o dijabetesu i svojstvima koja mogu koristiti osobama sa tom bolešću, limun sadrži hesperetin koji snižava nivo šećera u krvi.
Stručnjaci preporučuju da se konzumira iz preventivnih razloga, jer pomaže kod problema sa žučnom kesom i kamenom u bubregu.
Ukoliko neko i posle svega navedenog smatra da nije reč o magičnom voću, limunov kec u rukavu je obilje antioksidanata koji usporavaju starenje.
|
|
|
|