Magazin
Najcesce greske u kuhinji |
Uz malo truda jela će biti ukusnija. Nema te domaćice kojoj se bar jednom nije desilo da joj jelo zagori, da joj zafali namirnica prilikom kuvanja ili da joj se špagete pretvore u gumiranu masu. Evo kako da izbegnete ove male kulinarske katastrofe.
* Testeninu nikad nemojte kuvati u premalom loncu. Kad je sipate u malu količinu vode, to naglo smanjuje temperaturu, a dok voda ponovo ne provri, testenina će ležati na dnu lonca i postajati lepljiva i gumena.
* Ako želite da sprečite da testenina bude lepljiva, nemojte stavljati ulje u vodu u kojoj se kuva. Ako stavite ulje u vodu, sos se neće spojiti s testeninom. Umesto toga prelijte je sa malo sosa odmah posle kuvanja. Ako je nećete poslužiti u roku od 15 minuta, isperite je pod mlazom hladne vode da biste uklonili skrob.
* Važno je odabrati dobar nož za seckanje namirnica, u protivnom ćete oštetiti hranu. Ako ste ikad pokušali da sečete hleb kuvarskim nožem i kao rezultat dobili spljoštene kriške, sad razumete zašto je bilo tako. Kad odaberete odgovarajući nož za posao, imate bolju kontrolu nad oštricom. To vam omogućava da sečete urednije i efektnije.
* Pri pripremi jaja na oko ne treba soliti jaja nego ulje, pošto će so na njima stvoriti rupice. Meso se soli neposredno pre prženja ili pečenja jer ako meso stoji posoljeno, to će iz njega izvući sok, pa će biti tvrdo i žilavo.
* Za presuve hamburgere ili ćufte najčešće je kriv pogrešan izbor mesa. Ako koristite samo nemasnu govedinu, jelo će biti neukusno jer masnoća iz mesa jelu daje vlažnost i ukus. Za jela od mlevenog mesa najprikladnija je kombinacija junećeg i svinjskog. Ne brinite se za masnoću, veliki deo će iscuriti za vreme pripreme.
* Da povrće ne bi bilo prekuvano, različite vrste kuvajte u odvojenim posudama. Kuvano povrće trebalo bi da bude jarke boje, a ako želite da ostane čvrsto, nakon kuvanja uronite ga u hladnu vodu.
* Kad je meso vruće, mišićna vlakna se skupljaju i raspršuju sok. Ako meso odmah isečete, sokovi će završiti na dasci za sečenje, a pečenje će ostati suvo. Zato neka pečeno meso odstoji da se mišići opuste, a sokovi upiju. Za velika pečenja i celo pile sačekajte najmanje 15, a za odreske pet do deset minuta.
* Korišćenje male daske za sečenje takođe je loše jer nećete imati prostora da manevrišete, što povećava rizik od povreda, a sastojci padaju svuda. Malu dasku koristite samo za seckanje sitnih namirnica poput limuna.
|
|
|
|