Magazin
Omega-3 masne kiseline štite od karcinoma dojke |
Naučnici smatraju da prehrana trudnica bogata određenim masnim kiselinama i nutrijentima može smanjiti rizik od karcinoma dojke u ženskih potomaka, a to se posebno odnosi na povećani unos omega-3 masnih kiselina i nutrijenata s metilnim skupinama. Povećani unos omega-3 masnih kiselina izaziva epigenetske promjene in utero i kasnije tokom dojenja, te tako mijenja gensku ekspresiju i posljedično štiti od karcinoma dojke. U studiji na potomcima miševa čije su majke hranjene hranom s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina, uočen je manji postotak pojave karcinoma dojke, u usporedbi s miševima čije su majke bile hranjene hranom s visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina. Isto tako, epigenetske promjene u tkivu dojke uzrokuje i prehrana trudnica bogata lipotropskim supstancama (metionin, kolin, folat, vitamin B12). Ispitivanje na 45 trudnih štakorica podijeljenih u 2 grupe, gdje je jedna grupa dobivala dodatke prehrane koje sadrže metilne grupe, a druga klasičnu prehranu, podupire ovu teoriju. Nakon što su ženski potomci odrasli i bili izloženi hemijskom agensu koji izaziva karcinom dojke, u štakorica čije su majke u prehrani dobivale lipotropske supstance nađen je manji broj tumora i bili su manjeg volumena. Zaključak ove studije je da je prehranom moguće spriječiti razvoj karcinoma dojke u ženskih potomaka, što je jako zanimljivo jer se može uticati na moguću bolest još u fetusnom razdoblju.
|
|
|
|