Desetak suvih šljiva dnevno smanjuje rizik od osteoporoze i preloma, koji sa godinama raste.
Odavno je poznato da su suve šljive efikasan lek protiv zatvora, a nova istraživanja pokazala su da šaka suvih šljiva dnevno štiti i od osteroporoze.
Desetak suvih šljiva dnevno smanjuje rizik od osteoporoze i preloma, koji sa godinama raste, naročito kod žena koje su izašle iz menopauze, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Floride.
Tokom istraživanja lekari su pratili zdravstveno stanje 100 ispitanica koje su izašle iz menopauze, koje su bile podeljene u dve grupe. Prva grupa, u kojoj je bilo 55 žena je godinu dana jela oko 100 grama, ili desetak suvih šljiva dnevno, a u drugoj, kontrolnoj grupi bilo je 45 žena koje su jele sušene jabuke.
Sve žene uzimale su preporučene dnevne doze kalcijuma i vitamina D.
Analize su pokazale da žene koje su konzumirale suve šljive imaju znatno bolji kvalitet i gustinu kostiju od onih u kontrolnoj grupi.
S obzirom na to da se tokom prvih pet godina nakon menopauze gustina kostiju značajno smanjuje, što povećava rizik od preloma, lekari preporučuju da se u svakodnevnu ishranu uvrste i suve šljive, prenosi "Dejli mejl".