Volimo je toplu, hladnu, mlečnu, s lešnjacima, likerima... konzumiramo je kada nam svi idu na živce, hranimo se njome kada želimo postići osećaj savršenstva, a čokoladni deserti prvo su što naručujemo gde god da se nalazimo. Evo jednog recepta kojem ni najtvrdoglavije žene neće moći da odole - jedan prozračni, čokoladni, penasti mous!
Bukvalno se topi u ustima
Za pripremu ovog savršenog recepta potrebno vam je: 300 grama crne čokolade, 300 ml pavlake za kuvanje, 2 kašičice ruma, 4 belanca i pola šoljice pavlake i šećera.
Priprema počinje tako da zagrete pavlaku, ali pazite da ne vri. Potom sameljite čokoladu i pomešajte je sa vrelom pavlakom, pa u velikoj činiji dobro izmiksujte.
U posudu s čokoladom i pavlakom dodajte rum, a ako niste ljubitelji ruma u mous možete dodati malo likera od kafe ili viskija.
U drugoj posudi umutite belanca, dodajući im postepeno kašiku po kašiku šećera. Kada ste belanca i šećer umutili pomešajte ih sa čokoladom i pavlakom, takođe postepeno. Ovog puta smesu lagano pomešajte kašikom kako bi mous ostao prozračan.
Ako želite što nežniji i penastiji ukus možete izmiksati još jednu pavlaku za kuvanje i dodati je u smesu.
Kada je sve gotovo, budite hrabri i svoju čokoladnu poslasticu na nekoliko sati ostavite u frižideru. Mus poslužite u zanimljivim činijicama, sa mnogo šlaga i mlevenih badema. Napominjemo da ovaj recept možete probati i sa belom čokoladom.