Magazin
Mali unos šećera nije štetan, a veliki i te kako jeste! Svake godine u svetu umre 35 miliona ljudi od posledica prevelikog unosa ove slatke namirnice.
Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u članku „Toksična istina o šećeru“ upozorili su javnost da smanje njegovu svakodnevnu upotrebu i tvrde da su zašećerni sokovi i slatka hrana odgovorni za nastanak brojnih bolesti današnjice. Šećer ne samo da čini ljude debelima, već remeti i rad srca, „izbacuje“ hormone iz ravnoteže, povišava krvni pritisak i oštećuje jetru, a takav isti učinak na telo ima i alkohol.
Oni zato predlažu da se uvedu veći porezi na hranu i pića bogate šećerima (poput gaziranih sokova) i ograničavanje kupovine slatkiša mlađima od 17 ili 18 godina, kao i strožiju kontrolu hrane u školama.
- Šećer je, poput alkohola i cigareta, vrlo dostupan, lako se zloupotrebljava i veoma je štetan za društvo - rekao je autor studije i stručnjak za gojaznost, Robert Lustig. On dodaje da bi na svakom proizvodu trebalo da stoji tačna količina šećera kako bi ljudi vremenom naučili da kontrolišu njegov unos i da biraju jednako ukusne, a manje opasne proizvode, i da od proizvođača hrane treba zahtevati zabranu prikrivenog dodavanja šećera u namirnice u kojima se on ne navodi, a sadrže ga, jer bi takve informacije bile važne za zdravlje celokupnog ljudskog roda.
|
|
|
|