Slatko, kiselo, slano i gorko bila su prva četiri poznata ukusa za koja se znalo da jezik može da ih prepozna. Zatim su stručnjaci otkrili i peti ukus, tzv. "umami" ili potpuni ukus.
Ali, američki istraživači sa Univerziteta "Washington" utvrdili si i "šesti ukus" tj. masnoću. Hemijski receptor CD36 u ukusnim pupoljcima prepoznaje molekule masti, a njegova senzibilnost varira od pojedinca do pojedinca.
Ukus masti verovatno je uzrok zašto neki ljudi više jedu masnu hranu, a neki su ipak manje svesni masnoće koju unose. Varijacije određenog gena, koji proizvodi receptor CD36, čini ljude više ili manje osetljive na prisutnost masti u ustima.
Oni koji imaju više receptora masti bolje prepoznaju količinu masti u hrani, a ljudi sa dvostruko manje "masnog receptora" čak su osam puta manje osetljivi na prisutnost masti u hrani. Budući da je ne osete, skloniji su gojenju, piše "Telegraph".