Na jelovniku restorana uskoro bi mogao da se nađe i hamburger sa veštačkim mesom, tj. mesom proizvedenim na osnovu matičnih goveđih ćelija.
Glavno svojstvo ovog hamburgera "in vitro", koji je plod istraživanja holandskog profesora Marka Posta, je da nema ni trunke masti.
Prema pisanju "Njujork tajmsa", iako bez masti, veštačko meso, na čiji je prototip potrošeno 250.000 evra, ima isti ukus kao i meso običnog hamburgera.
S obzirom na trenutnu cenu njegove proizvodnje, biće potrebno sačekati neko vreme da se ovaj neobični hamburger nađe u široj ponudi. List navodi da postoji nekoliko prepreka na tom putu, kako naučnih tako i kulturoloških.
Najpre treba unaprediti istraživanja kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, što je jedan od uslova komercijalizacije, a zatim ubediti javnost da napusti meso proizvedeno na tradicionalan način i pređe na "laboratorijske" hamburgere.