(Ne) Pismenost
|
|
|
post # 21 | 09.01.2012 , 3:04 PM
|
EURO
http://www.youtube.com/watch?v=VhBrNKdtnXU <3
|
|
| |
|
|
post # 23 | 09.01.2012 , 3:04 PM
|
bitno je da ih ima a sada kako cemo ih zvati... manje vazno....
|
|
| |
Acta NoN Verba / Djela ne riječi.
|
post # 24 | 09.01.2012 , 3:04 PM
|
hahahahhah e bas si me nasmijo .........
srbi govore "EVRO" hrvati i bosanci "EURO" ...... nema ti tu sta je pravilnije nego kako koja drzavaa to govori ... :!
http://www.extracafe.rs/avatar/22/679664.jpg http://www.extracafe.rs/avatar/87/050459.jpg
My Father was always in a good spirits, he loved Football. It makes me a bit sad because if he could enjoy seeing me now, what I have achivet, that would be a hight in his life.
BUT I AM SURE THAT HE WATCHES OVER ME FROM ABOVE.
CRISTIANO RONALDO ➐
|
|
| |
Sijam i u mraku :)
|
post # 25 | 09.01.2012 , 3:04 PM
|
pa jel kazes ti Evropa ili Europa? kod nas se pravilno kaze evro, dok u drugim zemljama euro, ojro i sl...
''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.'' ''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''
|
|
| |
|
|
post # 27 | 09.01.2012 , 3:05 PM
|
Kakve ovo veze ima sa temom ''Upoznavanje''? (o;
. . .
|
|
| |
|
post # 28 | 09.01.2012 , 3:05 PM
|
euro
Mess with the best,die like the rest!!!
|
|
| |
|
post # 29 | 09.01.2012 , 3:05 PM
|
Quote (Ellectra) Kakve ovo veze ima sa temom ''Upoznavanje''? (o;
Upravu si, al` kazi ti meni gde ovo mozemo svrstati???
Quote (MarijanaBK1) pa jel kazes ti Evropa ili Europa?
hahahaha, lepo sam se sad nasmejao...ali,upravu si,totalno...
:P
|
|
| |
|
|
post # 31 | 09.01.2012 , 3:05 PM
|
Evro je kod nas u svetu je euro i to je to !!!
|
|
| |
403 poruka na forumu
| |
72
| |
625
|
|
post # 32 | 09.01.2012 , 3:05 PM
|
novcaniceeeeeeeeeeeeee ja sam iz Crne Gore .. ja licno govorim euro, iako mi kazemo Evropa... e sad sto je pravilno a sto nije, stvarno ne znam .... to ti nekako dodje isto kao sat i casovnik
|
|
| |
|
post # 33 | 09.01.2012 , 3:06 PM
|
OJRO
AERO
ali pravilno je ipak EURO
|
|
| |
Sijam i u mraku :)
|
post # 34 | 09.01.2012 , 3:06 PM
|
Quote (@Assassin@) možeš reći i jedno i drugu...barem je u Bosni pravilno i jedno i drugo....isto tako i za evro i euro... ja sam rekla konkretno za Srbiju... evo sta sam nasla na netu jos, posto vidim da vas vecinom vice da je pravilo euro...
ОДБОР ЗА СТАНДАРДИЗАЦИЈУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА
Комисија за односе с јавношћу и решавање неодложних питања
Ком. бр. 7, 18. септембар 2001. године Одлука бр. 21
Београд, Ђуре Јакшића 9 Тел.: 183-175, 181-383, 635-590; факс: 183-175, 182-825
Одбор за стандардизацију српског језика примио је од Народне банке Југославије допис бр. IX/222/01 од 12. 9. 2001. године, с потписом шефа кабинета гувернера Невенке Савовић, следећег садржаја:
"Народна банка Југославије, као централна банка, биће носилац целокупног пројекта замене валута земаља Европске монетарне уније у евро. Са заменом ће се почети у јануару 2002. године, и до тада би требало информисати ширу јавност о свим детаљима везаним за ову значајну промену.
У циљу што боље обавештености грађана, у току је припрема маркетиншке кампање која укључује сва расположива средства информисања ( телевизијске и радио рекламе, плакати, брошуре и сл.).
Молимо Вас да нам дате званично мишљење и образложење о преводу назива ове нове валуте ( EURO)."
У српском је евро
Захваљујући Народној банци што нам се правовремено обратила, слободни смо да јој саопштимо наше мишљење, које уједно представља Одлуку бр. 21 Одбора за стандардизацију српског језика:
Назив нове валуте треба у српском да гласи евро ( мушког рода), генитив евра, у множини еври.
Образложење
Откако је у јавности почело да се говори о новој европској валути, у нашим средствима јавног информисања могла су се срести два облика: еуро, према начину писања у западноевропским језицима, и евро.
Последњих месеци облик евро преовлађује, и њему треба дати предност. Наиме, новчана јединица је добила име по скраћеном облику речи Европа, односно европски. У функцији префиксоида, такав облик одраније је постојао у сложеницама као Евроазија, Евровизија, еврокомунизам, еврокупови, евродолар и слично. У језицима где се каже Еуропа ( Europe) он гласи еуро, али будући да ми кажемо Европа, и скраћени облик треба да има в. Тако је и у руском језику, где се пише као и код нас ( евро).
Аргумент по коме би требало рећи еуро, јер је то наводно "изворни облик", није одржив. У овом случају нема изворног језика, него је посреди међународни термин који сваки језик прилагођава својим правилима. Отуда се писани облик euro у енглеском изговара "јуроу", у немачком "ојро", у француском с мутним вокалом који се у том језику бележи са eu и тако даље, увек у складу с изговором имена Европе у дотичном језику.
''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.'' ''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''
|
|
| |
|
post # 35 | 09.01.2012 , 3:06 PM
|
juro, jevrići, evri, ojri, evrići ma kako god, samo da ih ima što više
|
|
| |
|
post # 36 | 09.01.2012 , 3:06 PM
|
E ovo se i ja stalno pitam!
Mislim da je pravilno Euro, ali sad kad procitah ovaj @Marijanin tekst totalno sam zbunjen!
Dakle ajmo da zakljucimo , dakle Euro ili Evro?
@Dejans87 sve pohvale za temu!
|
|
| |
|
post # 37 | 09.01.2012 , 3:06 PM
|
U nasem jeziku se uvek pisalo ev a ne eu nebitno evropa ili evrokrem Ovdje se pise Euro jer je ovdje sve naopacke isto kao i brojevi umesto 26 kaze se 62 i tako ...
Nemoj odustati od onog koga volis,jebeš život ako se ne boriš. Slomi mi srce slomicu ti glavu ;)
|
|
| |
|
|
post # 39 | 09.01.2012 , 3:07 PM
|
@srcemoje axaxaxaxa kidam se "Evrokrem" axaxaxa lol
|
|
| |
|