Crkva
|
|
105 poruka na forumu
| |
2
| |
22
|
|
post # 1 | 09.08.2012 , 11:34 AM
|
Ovde cu postaviti jedno pitanje , pa da mi odgovorite , ako sam pogresio podforum , premestite temu molim vas , nov sam. I nemojte misliti da je nacionalisticka tema , i nemojte da se svadjate u njoj , nego ako znate da mi odgovorite , da krenem
Ovako , u mom selu , ima jedna katolicka crkva. To selo se pre zvalo Krnjaja , kad je bilo pod svabama, i bila je jedna katolicka crkva. Kada su ga Srbi zauzeli , dobilo je ime po Milosu Kljajicu - Kljajicevo. Sada , jos uvek je tu ta katolicka crkva, a pop , svi svestnici , i 90 posto ljudi su Pravoslavci. U njoj se drze liturigije redovno. Valjda se razmislja o rusenju bioskopa i izgradnje Pravoslavne crkve. Sada , moje pitanje je , dali valja ici u tu crkvu , a ja sam Pravoslavac. To sam i prijasnjeg popa pitao , a on mi je rekao ''Recu ti sutra''. Ni sutra mi nije rekao jer ga nisam nasao , pa je onda otisao u neki ''Titel'' jer ga je tamo premestio vladika. Bio sam u crkvi mozda par puta , sad dali valja ici u nju ako je katolicka , i moliti se u njoj i sve to , a ja sam Pravoslavac ? Molim da mi odgovorite ako znate ili ste negde procitali ??Added (09 Avg 2012, 11:34 AM) --------------------------------------------- Moze pomoci neko ?
ПАТРИЈАРХ СРБСКИ ПАВЛЕ !!!
|
|
| |
|
post # 2 | 09.08.2012 , 11:45 AM
|
Pa koliko ja znam, velike su razlike između naše i katoličke crkve... Što se mene tiče, ti idi gde želiš, ali ja, koliko znam, tamo u Vojvodini posebno imaju pravoslavne i posebno katoličke crkve... Ali valjda On ne gleda gde se moliš... Bog će ga znati... Ne treba ti crkva da održavaš svoju veru... Možeš se ti moliti i u sobi...
Ko si ti?
|
|
| |
|
|
post # 4 | 09.08.2012 , 11:51 AM
|
Pa realno... Možeš ti biti u crkvi.. Ja eto poznajem dosta njih koji imaju neku veru ili čak nemaju... Ako te već neko zove, idi iz poštovanja. Ili recimo, moja sestra je trebala otići u katoličku crkvu, ali ne zbog toga što je pravoslavne vere, nego što je htela videti dela.. Ja mislim da ne bi trebalo... Ali ja mislim, nisam potpuno sigurna.
Ko si ti?
|
|
| |
|
|
post # 6 | 09.08.2012 , 3:55 PM
|
Ja sam ateista i ne idem u crkvu. Zadnji put sam u crkvu ušla,jer sam baš,baš morala.
Kada sam u osnovnoj školi imala vjeronauku,vjeroučitelj nam je rekao da nije bitno gdje se molimo i da je bitno jedino da se molimo.. Po tome nije bitno gdje ideš u crkvu i da li uopšte ideš u crkvu,nego da li se moliš..
Crkva je samo ustanova.
Poruku je menjao/la By_The_Way_ - Cetvrtak, 09.08.2012, 3:55 PM
|
|
| |
Soldier of Jah Army
|
post # 7 | 09.08.2012 , 4:14 PM
|
postujem sve i svakoga..al udaljen sam od toga svega,ne privlaci me i nisam privrzen nicemu
kao rastafarijanac,crkva je u covjeku!
Be my love?
|
|
| |
|
post # 8 | 09.08.2012 , 4:17 PM
|
Pa mislim da nije bitno da li je crkva pravoslavna ili katolicka obe vere spadaju u hriscanstvo.
|
|
| |
|
post # 9 | 09.08.2012 , 4:28 PM
|
Mozes ti i u Katolicku da udjes, niko ti ne brani, ali ako vec ides idi u nasu Pravoslavnu.
|
|
| |
|
|
post # 11 | 09.08.2012 , 6:37 PM
|
Quote (kaLu8989) pa problem je sto nece da izgrade Pravoslavnu , jadni su , imam samo katolicku.
Stvarno su jadni. Kakvo je to mesto bez crkve, normalno mozes se ti moliti i kuci, ali ipak mislim da svako mesto treba da ima svoju crkvu, svoju svetinju gde ide da se moli, sece kolac, da ta crkva ima svog sveca koga slavi i da se na taj dan okuplja narod. U mom mestu na primer ima tri crkve i svaka crkva ima svog sveca i na taj dan se narod okuplja, odrzavaju se narodne igre kao sto su: hajducki stap, rezanje trupaca, zabivanje kolca u zemlju, bacanje kamena, vuca konopca... Onda takmicenje u pecenju prasica, isto i kulturno umetnicko drustvo Leposavic svake godine dolazi igra se kolo, deca se takmice u pevanju starih izvornih pesama... A za sve je to zasluzna crkva jer nas okuplja da sve to proslavimo.
|
|
| |
|
|
post # 13 | 09.08.2012 , 7:17 PM
|
ja mislim da bi trebao ici u grad u pravu pravoslavnu crkvu. ali imam itanje da li se u toj crkvi vrse pravoslavne liturgije i picesca i da li su tu pravoslavni popovi?
|
|
| |
|
|
post # 15 | 03.12.2012 , 1:14 AM
|
Quote (DxD) Ne treba ti crkva da održavaš svoju veru... Možeš se ti moliti i u sobi... Slazem se sa ovim Quote (Marija_Nikola) Mozes ti i u Katolicku da udjes, niko ti ne brani, ali ako vec ides idi u nasu Pravoslavnu. I sa ovim
|
|
| |
896 poruka na forumu
| |
89
| |
981
|
|
post # 16 | 03.12.2012 , 1:24 AM
|
Uopsteno ti je sama rec pravoslavac rekla sve tako da,ne mozes se moliti u katiolickoj crkvi
|
|
| |
Smiley
|
post # 17 | 03.12.2012 , 1:28 AM
|
Ne mjeri se koliko si vjernik po tome koliko puta odes u crkvu,koliko puta postis i slicno...
Vec koliko postujes i cijenih ucenje svoga Boga,i kakav zivot vodis... Koliko pricas sa Bogom,i koliko Boga nosis u srcu ...
Ovo ne vazi samo za nasu pravoslavnu hriscansku vjeru,vec za svaku vjeru,...
I crkve,i dzamije i svi ostali harmovi su upljani ljudima i njihovim potrebama
Nismo se tražili, samo smo se našli... A sada tako nađeni kao da se opet tražimo. Možda je to smisao ljubavi, ta lepota neizvesnosti... Čekanje na nedočekano, nadati se u beznađu, grliti se bez zagrljaja, ljubiti se bez poljubaca, prožimati se u mislima... I spoznaja da smo tu negde. Tako blizu a tako daleko...
|
|
| |
|
post # 18 | 22.12.2012 , 7:51 PM
|
(kaLu8989) ''Recu ti sutra'' i u katolicku a i u pravoslavnu crkvu se pripoveda isti rezim... Ako si pobozan covek, i ako verujes u Boga, ako ti nije mrsko da ides u crkvu, ti idi... To je tvoja odluka da li ces ici ili ne...
A pop ti je to ocigledno odgovorio, jer je zeleo da ti sam shvatis da li zelis ici u crkvu ili ne...
:P
|
|
| |
|
post # 19 | 22.01.2013 , 10:22 AM
|
Quote (kaLu8989) dali valja ici u tu crkvu , a ja sam Pravoslavac. Ja sam katolkinja pa sta crkva je crkva i ti si krsten i ja sam zar nam molitve nisu iste zar u njima nema 3-4reci razlicite samo Quote (DxD) Pa koliko ja znam, velike su razlike između naše i katoličke crkve... Koja je to razlika duso moja Koliko ja poznajem bibliju stari i novi zakon u starom zakonu smo bili isti zar ne e ona se prelazi na novi kalendar pola sveta a pravoslavna vera ostaje u starom danas katolici slave imendane a pravoslavci slave a sve druge svetce imamo isto jedina razlika je sto katoliki imaju krstenje pa prvu pricest pa krizbu dok pravoslavna vera ima samo krstenje
Znaci ako je ta crkva u selu ostala a katolika nema a narod ce da izmeni mozda neke sitnice i dalje treba da se posecuje ikone kipovi u crkvi nisu ni jednoj veri nepoznati zar ne Vidite ja sam cula za crkvu negde u crnoj gori OSTROG pravoslavna je crkva ali me vuce zelja tamo da odem u toj crkvi su pokopani svetci o tom svetistu sam mnogo cula i sad mi kazite jel to razlog da ne odem tamo jer je pravoslavna Pa ljudi naravno da nije crkva je crkva cak i da je djamija ja se pomolim onako kako znam.
Ta crkva ako ostane u tom selu jednog dana ce se zaboraviti ko je pre u nju isao a do tada ti savetujem vidi sta drugi rade pa i ti nije crkva problem nego je problem narod jer ta katolicka crkva je samo zgrada ali potpunom je cine oni koji u nju zalaze
Nemoj odustati od onog koga volis,jebeš život ako se ne boriš. Slomi mi srce slomicu ti glavu ;)
|
|
| |
|
post # 20 | 17.02.2014 , 1:07 AM
|
Ljudi interesuje me gde mogu da nadjem te crkvene knjige u pdf. formatu? Kao sto je npr. Novi Zavet, Stari zavet, Kuran?
sanjchy905
|
|
| |