Magazin

Početna » Magazin » 2011 » Oktobar » 23

Malo uputstvo za neiskusne kuvarice
Pokušavate da se okušate u kuvanju po prvi put? Važno je imati neke stvari na umu pre nego što se upustite u ovu avanturu.
Domaćica mora da oda poštu svom šporetu pre svake upotrebe
 

Čak i ako ste opremljeni najboljim knjigama recepata i ljudima kojiće vas preplaviti informacijama i sugestijama, važno je da verujete osećaju u sopstvenom stomaku. Zapamtite, iskustvo i vreme su najbolji učitelji, pa ne gubite nadu prebrzo. Prvo naučite izraze koji se koriste u kulinarstvu, potražite pomoć kada je to potrebno i nikada ne prestajte da eksperimentišete.


Iskusni kuvari kod kuće retko koriste merne alate za sastojke. Kao početnik, međutim, trebalo bi da uvek sve izmerite. Investirajte u vagicu, čaše i kašike, kao i jednostavne i ne previše skupe šerpe i lonce. Koristite malo manje začina nego što recept sugeriše. Kada ste skoro gotovi sa kuvanjem, probajte jelo pa dodajte još začina da biste dobili željeni ukus.


Planirajte pre kuvanja. Ako pripremate dva jela, počnite sa onim čija priprema traje duže. Poređajte sve sastojke na radnu ploču u kuhinji pre nego što počnete. Sve izmerite, oljučtite i iseckajte. Ako postupak podrazumeva pečenje, zagrejte rernu. Bilo bi mudro da počnete da vežbate kuvanje uz jednostavna jela, pre nego što pokušate ona složenija.

 

MALI SAVETI
1. Da bi karfiol ostao beo, dok ga kuvate, dodajte malo mleka. Da ne bi mirisao (važi i za brokoli), sipajte u vodu pola kašičice soka od limuna.
2. Sirovi krompir ostavite da odstoji u hladnoj vodi oko pola sata pre prženja, jer će biti hrskaviji.
3.Ako planirate da spremate zelenu salatu narednog dana, držite je u frižideru, bez pranja. Operite je na dan kada je koristite.
4. Umesto posuda od nerđajućeg čelika ili aluminijuma za mešanje salate, koristite drvene ili staklene posude.
5. Stavite limun na 15 sekundi u mikrotalasnu rernu pre nego što ga iscedite, jer ćete tako dobiti više soka.
6. Kada radite sa testom, namažite ruke maslinovim uljem. Tako se brašno neće lepiti za ruke.
7. Kada seckate beli luk, pospite ga sa malo soli da se komadići ne bi lepili jedni za druge, za nož ili za dasku.
8. Nemojte da koristite suve začine duže od šest meseci. Opskrbite se novom količinom umesto da sejete po jelu suve travke koje su izgubile aromu.


Imperator_No1
23.10.2011
580
glasova: 1





0   Spam
tomo47   (20.01.2012 10:23 PM) [Sadrzaj]
Za sve je potrebna ljubav, pa i za kuvanje,ako covek nesto radi preko volje nema tu srece.Po nekad se i sam uhvatim kuhinje i sa uzivanjem to radim

0   Spam
lukacar95bre   (11.01.2012 8:33 PM) [Sadrzaj]
Kuvanje jednostavno mora da se voli, moras da volis ono sto radis a ne da molis boga da ti jelo ne zagori :D

0   Spam
Marija_Nikola   (23.10.2011 6:24 PM) [Sadrzaj]
Hahaha, da odajem poštu šporetu? Je l' treba da ga molim da mi ne zagori jelo i da bude dobar? biggrin

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Vasa konekcija speedtest.net
MolderFBI u Internet konekcije i klijenti
Moj sajt
smitke u Moj Sajt
Turizam
smitke u Turizam
Koji auto vozis?
smitke u Automobili