Pokušavate da se okušate u kuvanju po prvi put? Važno je imati neke stvari na umu pre nego što se upustite u ovu avanturu. Domaćica mora da oda poštu svom šporetu pre svake upotrebe
Čak i ako ste opremljeni najboljim knjigama recepata i ljudima kojiće vas preplaviti informacijama i sugestijama, važno je da verujete osećaju u sopstvenom stomaku. Zapamtite, iskustvo i vreme su najbolji učitelji, pa ne gubite nadu prebrzo. Prvo naučite izraze koji se koriste u kulinarstvu, potražite pomoć kada je to potrebno i nikada ne prestajte da eksperimentišete.
Iskusni kuvari kod kuće retko koriste merne alate za sastojke. Kao početnik, međutim, trebalo bi da uvek sve izmerite. Investirajte u vagicu, čaše i kašike, kao i jednostavne i ne previše skupe šerpe i lonce. Koristite malo manje začina nego što recept sugeriše. Kada ste skoro gotovi sa kuvanjem, probajte jelo pa dodajte još začina da biste dobili željeni ukus.
Planirajte pre kuvanja. Ako pripremate dva jela, počnite sa onim čija priprema traje duže. Poređajte sve sastojke na radnu ploču u kuhinji pre nego što počnete. Sve izmerite, oljučtite i iseckajte. Ako postupak podrazumeva pečenje, zagrejte rernu. Bilo bi mudro da počnete da vežbate kuvanje uz jednostavna jela, pre nego što pokušate ona složenija.
MALI SAVETI 1. Da bi karfiol ostao beo, dok ga kuvate, dodajte malo mleka. Da ne bi mirisao (važi i za brokoli), sipajte u vodu pola kašičice soka od limuna. 2. Sirovi krompir ostavite da odstoji u hladnoj vodi oko pola sata pre prženja, jer će biti hrskaviji. 3.Ako planirate da spremate zelenu salatu narednog dana, držite je u frižideru, bez pranja. Operite je na dan kada je koristite. 4. Umesto posuda od nerđajućeg čelika ili aluminijuma za mešanje salate, koristite drvene ili staklene posude. 5. Stavite limun na 15 sekundi u mikrotalasnu rernu pre nego što ga iscedite, jer ćete tako dobiti više soka. 6. Kada radite sa testom, namažite ruke maslinovim uljem. Tako se brašno neće lepiti za ruke. 7. Kada seckate beli luk, pospite ga sa malo soli da se komadići ne bi lepili jedni za druge, za nož ili za dasku. 8. Nemojte da koristite suve začine duže od šest meseci. Opskrbite se novom količinom umesto da sejete po jelu suve travke koje su izgubile aromu.