Ako volite vino i čokoladu posebno, zašto ih ne biste probali zajedno. S obzirom da su i čokolada i vino sami po sebi izrazito bogati i kompleksni, njihov zajednički spoj može da proizvede neverovatnu simfoniju aroma i ukusa na vašim nepcima. Pored toga, i kakao i crveno vino su veoma bogati izvori antioksidansa flavonaida, pa zašto onda ne bismo uživali u njihovoj izvrsnoj kombinaciji?
Postoji mišljenje da ove dve strasti ne treba spajati, ali ako vašu omiljenu čokoladu uparite sa pravim vinom nastaje „rajski spoj”! Možete da odaberete crnu, mlečnu ili belu čokoladu, nije bitno, važno je da vino bude što slađe. Ova prefina aroma u ustima će Vas začarati. Uvek ćete želiti isto da ukusite.
Nije dovoljno izabrati samo pravo vino, morate znati određene načine degustacije vina sa čokoladom. Sva sreća, ova procedura konzumacije je u današnje vreme već stvarno česta na sajmovima ili u restoranima. Kultura neobične degustacije postaje sve rasprostranjenija.
Prilikom uparivanja vina sa čokoladom postoji nekoliko osnovnih pravila. Prvo: treba da obratimo pažnju na ukus i teksturu vina i čokolade, oba moraju da pripadaju istoj kategoriji po ovim karakteristikama. Kod vina zrelost, kiselina i tanine su vrlo bitne činjenice, dok kod čokolade moramo da pazimo na sadržaj kakaoa, na kremastu strukturu i na ukus, a ako su u pitanju bomboni sa voćnim punjenjem, potrebno je da odaberemo vino sličnih karakteristika. Uvek moramo izabrati pravi kvalitet, kako u slučaju vina tako i u slučaju čokolade.
Da biste iskusili prave ukuse neophodno je da obratite pažnju na sva vaša čula; mirisa, ukusa, vida i dodira. Procedura degustacije vina i čokolade je pravo zadovoljstvo, zato se morate pridržavati određenih pravila. Zavrtite vino u čaši. Na taj način dolazi do izražaja pun mirisni potencijal. Osetite taj buke i uzmite malo vina. Isprovocirajte svoja čula. Osetite različite ukuse. Uzmite mali gutljaj vina. Zadržite vino u ustima. Na taj način, čulo ukusa neće dati svoj potpuni doprinos u celokupnom iskustvu degustiranja vina. Uzmite zalogaj čokolade. Pustite da se čokolada topi na vašem jeziku i za malo vremena ponovo uzmite manji gutljaj vina. Mešajte ga u ustima zajedno sa čokoladom. Smešite se zadovoljno i uživajte ... Sreća leži u malim stvarima, zar ne? Ponovite sve iz početka i uživajte!
Napomena: Pripazite prilikom sipanja vina, jer crno vino može da ostavi fleke na stolnjaku. Preporučujemo korišćenje nekapljice.