Pazite šta jedete! Ono što vam prija kada imate 20 godina nije dobro kad uđete u četrdesete. Normalno je da se apetit s godinama menja, a stručnjaci nam otkrivaju šta da jedemo u kojoj životnoj dobi.
Dvadesete
Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u dvadesetim, preporučuju se mlečni proizvodi, što znači da bez griže savesti možete da uživate u siru i kajmaku. Izbegavajte koktele, alkohol uopšte, jer može da naruši zdravlje kože, kose i noktiju. Nipošto se ne podvrgavajte drastičnim dijetama, već steknite naviku zdrave i uravnotežene ishrane.
Tridesete
Tridesetogodišnjaci su skloni osećanju umora i manjka energije. Umesto kafe i drugih prividnih stimulansa, treba jesti što više sušenog voća. Najbolja je suva kajsija, koja daje energiju, a preporučuje se i što veća konzumacija jabuka i integralnih žitarica. Dobro je uzimati i vitamine i minerale kao dodatke ishrani, ali s njima nikako ne treba preterivati. Da se ne biste ugojili, izbegavajte šećer i nezdrave masti.
Četrdesete i pedesete
Da biste se zaštitili od anemije koja se ponekad javi u tom dobu, jedite crveno meso - kvalitetne i ne previše pečene odreske uz pomoć kojih ćete uneti gvožđe u organizam. Za hormonsku ravnotežu prijaće vam i soja, a ako želite da sačuvate mladu kožu, jedite što više voća i povrća. Slatkiši se ne preporučuju jer se kalorije brzo skupljaju, a u ovim godinama nije ih baš lako sagoreti.
Šezdesete pa nadalje
U tom dobu imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može sprečiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje pijenje nezaslađenih čajeva. Ishranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, obavezno izbegavajte mesne prerađevine poput kobasica.