Verujete li da ovo izaziva najviše smrti na svetu?
So u hrani uzrokuje visoki krvni pritisak, a on je glavni uzrok većine smrti u celom svetu. Lekari su na nutricionističkom kongresu u Rio de Janeiru poručili kako regulacija količine soli u hrani može sprečiti nekoliko miliona preuranjenih smrti širom sveta. ‘So i cigarete su otprilike izjednačene kao uzroci smrti u svetu’, tvrdi profesor kardiovaskularne medicine iz Londona, Graham MacGregor. So je važan sastojak za održavanje zdravlja, ali nam je dnevno potrebno oko 350 miligrama.
Amerikanci, npr. dnevno konzumiraju oko 3.500 miligrama soli. Većina soli koju konzumiramo se skriva u obrađenoj i već pripremljenoj hrani. Na primer, vrećica čipsa sadrži oko 250 miligrama soli, ali u konzervi povrća ima oko 1.000 miligrama. Brza hrana može sadržati i do 2.000 miligrama soli.
Ako bi svako smanjio unos soli dnevno za 2.000 miligrama, mogli bismo sprečiti 1.25 miliona smrti od moždanog udara i 3 miliona smrti od kardiovaskularnih bolesti svake godine samo u Velikoj Britaniji. Ako bi svaki Amerikanac smanjio unos za 1.200 miligrama dnevno, SAD bi uštedeo oko 24 milijarde dolara za zdravstvo.
‘Uz dodatak soli jeftina i loša hrana ima bolji okus. Od soli ožednimo, pa je ona važna za industriju pića. Takođe, meso od soli nabubri pa je proizvođači često koriste kako bi prodali teži komad mesa slabijeg kvaliteta’, kaže MacGregor, koji naglašava kako korisnici ne mogu toliko uticati na količinu soli koju unose u organizam jer jednostavno – ne znaju gde se sve nalazi.