Nutela je jedna od najomiljenijih poslastica širom sveta, a popularna je i kod nas. A da li ste se nekada zapitali kako je zapravo nastala i zašto se između ostalog, pravi i od lešnika?
Nutelu je svom prvobitnom obliku tokom Drugog svetskog rata izmislio Pietro Ferrero, proizvođač poslastica i osnivač kompanije Fererro.
U to vreme, zbog rata, vladala je nestašica kakaa, dok je lešnika bilo u izobilju na severu Italije, tako da su oni postali okosnica proizvoda (iako lešnik čini svega 13 odsto krema). Proizvod je u početku bio poznat kao "Pasta Gianduja" i nije se pakovao u tegle već je bio u obliku '"vekne" zamotane u foliju, a početkom pedesetih preimenovan je u "Supercrema Gianduja". Nutela je svoje ime dobila tek 1964. godine i sve do danas je ostala jedan od najpoznatijih prehrambenih artikala na svetu, a ove godine, tačnije 18. maja proslaviće 50. rođendan pod tim imenom. Statistike inače kažu kako se u svetu u proseku svake sekunde prodaju 2,5 tegle Nutele!