Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

Forum moderator: MarijanaBK1  
(Ne) Pismenost

Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696

post # 101 | 09.01.2012 , 3:17 PM

WuTrang, Vagabundo, sad je svtarno vise dosta sa nadovezivanjem!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"

10395
poruka na forumu
4891 18209

post # 102 | 09.01.2012 , 3:17 PM

Da li pridajete znacaj pravilnom govoru i pisanju, ili je za vas to od marginalnog znacaja?
Da li vam smeta nepismenost pojedinih ljudi koji rade u medijima?

4026
poruka na forumu
1074 4736

post # 103 | 09.01.2012 , 3:17 PM

U srednjoj skoli (citaj gimnaziji), razredni starjesina mi je bila profesorica srpskog jezika. Nisi mogao izgovoriti nijednu recenicu do kraja, a da je ona ne prekine svojim komentarom o losem akcentu, izgovoru, redu rijeci u recenici itd. Pismeni radovi su bili posebna prica. Koliko god napisali, ona bi dodala bar jos jednu stranicu sa opisom pravopisnih gresaka i niko nije dobijao vise od trojke. Elem, ovo objasnjava zasto sada i ja imam, ne znam kako bih to nazvao, mozda "profesionalna deformacija", sposobnost da detektujem pravopisne greske i greske u samom izrazavanju.
LJudi iz Republike Srpske su toliko nepismeni da je to totalna katastrofa. ja sam iz RS, pa zato imam pravo da to kazem. Dovoljno je pogledati i saslusati govore politicara i sve je kristalno jasno. Sta da ocekujemo od obicnih smrtnika ako su nam celni ljudi nepismeni i ne umiju sastaviti tri normalne prosto-prosirene recenice! Mnogo je faktora uticalo na slabo znanje maternjeg jezika u RS. Glavni je, naravno, rat. Skracene skolske godine, nekompetentni profesori i nastavnici (bilo je mnogo "pomocnih profesora", cija profesija cesto nije imala nikakvu vezu sa onim sto predavali), ali i tadasnja djeca koja su naprasno lisena djetinjstva i skola za njih vise nije imala kulturno-vaspitnu ulogu. Nazalost, plodovi tog perioda su sazreli i kao rezultat imamo tuce trulih generacija kojima fali stosta, a izmedju ostalog, pismenosti. Ono sto je najgore mnogi od njih su zavrsili fakultete i postali profesori. Ti kvaziprofesori sada uce djecu pravopisu. (ovo se, uglavnom, odnosi na generacije od '75-'87)
U Srbiji, situacija je mnogo bolja. Zivio sam dvije godine u Srbiji, pa zato to tvrdim.
LJudi koji posjecuju ovaj sajt i pisu svoje komentare cesto grijese u pisanju rjecice "ne". Ona se, ispred glagola, uvijek pise odvojeno, sem u izuzecima kao sto su nemam, nemoj, necu i nisam. Druga stvar koja mi upada u oci jeste pisanje slova 'j' izmedju 'i' i 'o'; "dali" se pise odvojeno i sl.
Male greske na koje treba obratiti paznju.
Nemam namjeru da nekome popujem. Neka svako pise onako kako mu je volja. Jednostavno sam htio reci nesto povodom ove teme koja je izuzetno ozbiljna i vazna za mladje generacije i prvenstveno se na njih odnosio gornji savjet u vezi sitnih gresaka koje su veoma bitne u srpskom jeziku.

1065
poruka na forumu
225 1145

post # 104 | 09.01.2012 , 3:17 PM

Znaci desava se da neko pogresi,ali kad vidim ili cujem da neko koristi 'J' izmedju 'I' i 'O', ili kaze ONDAK,znaci razbila bih se koliko me to nervira... wacko

347
poruka na forumu
24 174

post # 105 | 09.01.2012 , 3:18 PM

Svakako pridajem veliki znacaj pravilnom pisanju i govoru. Moj zivot u drugoj drzavi polako cini svoje i desava se da zaboravljam nase reci, te se trudim da obnovim i obogatim vokabular ovako-pisuci i dopisujuci se preko nekih nasih sajtova. Sto se tice javnih medija i osoba koje se pojavljuju pred kamerama, odnosno tzv. voditelji programa, mogu reci za mnoge od njih da su bruka : sopstvena, medijske kuce za koju rade i svoje zemlje.

Licila je na list koji sluti vetar...

8879
poruka na forumu
844 4320

post # 106 | 09.01.2012 , 3:18 PM

"Pismenost" je primetna ama bas u svakom domenu. Od pravljenja nekih dokumenata ( dobila sam jedan takav ), pa pravljenja ugovora... Ama bas sve... biggrin A inace, moji profesori traze samo jednu gresku i odmah manja ocena. Dve greske su oko 2-3 ( zavisi od sastava ), a tri greske... Ma nece ni da procitam cim uoci. Sreca moja pa su mi malo profesori "blazi" inace... biggrin
Hvala Bogu sto sam ovakva. biggrin

Ko si ti?

3239
poruka na forumu
372 2298

post # 107 | 09.01.2012 , 3:18 PM

Mene jako nervira kada mi neko posalje poruku ili pise sa w. x. y, sh itd odnosno ovi moderni klinci jbt ko da nemaju dana skole a idu srednja ili vec zavrsili i sve je gore, napisi lepo da se vidi neki red i smisao a ne da se desifruje ko hiroglifi od pre par hiljada godina, strasno... angry

Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view

Par reči o sebi
4884
poruka na forumu
295 1518

post # 108 | 09.01.2012 , 3:18 PM

U medijima, da, i na forumima, dok na chatu mi ne smeta, jer osoba kuca mahinalno i brzo.

1005
poruka na forumu
49 230

post # 109 | 09.01.2012 , 3:18 PM

Pa smeta mi kad neko treba da mi napise "sta se radi" a on napise "sxt4 s3 rad1" I ja na igricama koristim 4 umesto a,1 umesto i ali to samo nik kada pisem,a ovi "frajeri"pisu svuda.Ja,kolko sam skontao,to je da bi ispalifrajeri pred devojcicama a neke devojcice to i gotive.Medjutim,ja mislim da,kako bi se dopao devojci,trebas da budes skroz svoj,originalan jednom recju,onakav kakav si.A ako nece takvog da te prihvati onda ti i ne treba.Dzaba je ona,spolja bomba i po kada je iznutra vestica.

Twitter: https://twitter.com/marestrpc

15404
poruka na forumu
2409 REP OFF

post # 110 | 09.01.2012 , 3:18 PM

Meni ne smetya puno ,malo mi je smesno ono-o5,Bu2,5arda,Sv.5ka,kuwar,2padzija,itd wacko

Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?

2427
poruka na forumu
345 2552

post # 111 | 09.01.2012 , 3:19 PM

nedaj, neznam, nemogu, nebi, ni je, naj jači
neke osnove pismenosti treba znati, greške se mogu desiti i zbog brzine pisanja a takođe i zbog okoline-navike.

wacko wacko wacko wacko wacko wacko

Poruku je menjao/la Almir_ - Subota, 16.07.2011, 7:01 PM

1388
poruka na forumu
153 250

post # 112 | 09.01.2012 , 3:19 PM

ja se trudim da sve kazem i napisem pravilno,ali ima ljudi koji govore bijo,ondak....to me prosto ubija u pojam....

1659
poruka na forumu
119 1647

post # 113 | 09.01.2012 , 3:19 PM

JASMINA88, takođe ne volim nepismenost kod ljudi

354
poruka na forumu
28 71

post # 114 | 09.01.2012 , 3:19 PM

Analfabetizam je najgori moguci vid nekulture po meni.
Ovde govorim o ljudima koji su pohadjali skolu, a nisu naucili citanje i pismo.
Mrzim kad recice NE i DA LI ne pisu pravilno, ili kada mi izmisljaju akcenat reci.
Ja sam naucila po samom govoru reci tacno gde ide zarez i tacka, intuitivno.
Ja jesam rodjena i rastem u Beogradu, i ovaj " ulicni jezik " je zavladao koliko kod mladje populacije toliko i kod starijih osoba, i zaista mrzim taj kako bih ja nazvala " klosarski recnik ".
U osnovnoj skoli prolazila sam sa dvojkama, kao i u srednjoj, ali ipak sam naucila neke osnovne stvari kulture govora i pisanja.
I tu nije pitanje koju si ocenu imao iz srpskog, vec je stvar koliko te zanima osnovna kulutra.
Ispravite me ako gresim.

Poruku je menjao/la Jole94 - Nedelja, 17.07.2011, 2:05 AM

Ako pises cirilicom znaci da si fasista
Nisam ni fasista, ni nacista. Samo Srbin, brate, rodoljub, nacionalista.

8879
poruka na forumu
844 4320

post # 115 | 09.01.2012 , 3:19 PM

Jole94, ma taman posla da ti gresis... biggrin
Da... Ocena ne sudi o djaku... biggrin I neko moze da ima more diploma, ali da pise nemogu, nezelim itd... biggrin
Tako da osnovna pismenost se mora "znati". smile

Ko si ti?

354
poruka na forumu
28 71

post # 116 | 09.01.2012 , 3:19 PM

DxD - Pa naravno, ja to kada pricam, pocnem od sebe i shvatam koliko je ruzno biti nepismen. smile

Poruku je menjao/la Jole94 - Nedelja, 17.07.2011, 4:05 PM

Ako pises cirilicom znaci da si fasista
Nisam ni fasista, ni nacista. Samo Srbin, brate, rodoljub, nacionalista.

Par reči o sebi
4884
poruka na forumu
295 1518

post # 117 | 09.01.2012 , 3:20 PM

Smeta mi kad neko napiše nisam, nemam, nemoj, neću - ni sam, ne mam, ne moj, ne ću; kao i ne znam, ne shvatam,... - neznam, neshvatam

3239
poruka na forumu
372 2298

post # 118 | 09.01.2012 , 3:20 PM

Quote (cp6uja)
nisam, nemam, nemoj, neću - ni sam, ne mam, ne moj, ne ću;

necu da cijem reci koje pocinju na NE nisam, ne mogu, necu, neseser... tongue

Geek Perspective - tech news and reviews from Geeks point of view

2595
poruka na forumu
281 2890

post # 119 | 09.01.2012 , 3:20 PM

Ja sam pismen neznam nikog ko je nepismen

Poruku je menjao/la GameLord - Nedelja, 16.10.2011, 8:20 PM

4116
poruka na forumu
1026 5825

post # 120 | 09.01.2012 , 3:20 PM

luka83, odazivam se na tvoj poziv ovako kasno u sitne sate tik pred posao da odgovorim na ovu kompleksnu temu, koja je mnogo jednostavnja nego sto mislimo.

Naime, da odgovorim, sta licno znam o tome.
Sto se mene tice, zivim u RS ali pisem ekavicu, ne znam zasto. Ali govorim ijekavicu. Tacnije, u mom dijalektu je Juga u malom. Dakako, ako negde ispunjavam obrazac, ili razgovaram sa vaznim ljudima, ili pisem poslovno e -mail to obavezno mora da bude ijekavica.
Elem, to je sitnica, za tzv. mladez, tinejdzere, koji su dogurali do srednje skole da ne znaju osnove gramatike. Delom su krivi profesori koji ne pridaju tome veliku znacajnost, jer su delom i oni takvi ( jer znamo kakav je danasnji kadar u skolama) , ali najvise krivim roditelje, koji nisu u stanju da sednu sa svojim detetom, da odu na informacije, da pitaju da li njihovo dete kaska u necemu, pa da doprinese tome time da mu pomogne kroz raznorazne igre reci.
Imala sam profesora srpskog jezika u srednjoj skoli, koji mi je bio uzor jedno vreme, iz razloga tog, sto sam ja slucajno napisla rec da li zajedno, na to mi je dao 3 iz rada, i ispod napisao: Stidim se, jer ovo je i moja greska.
Od tog dana, pocela sam citam knjige, gutala sam ih nemilice, a to radim i danas, jer knjiga je znanje, a znanje je moc.

Sramota licna je ne znati da se imena ljudi, imena gradova, imena sela, imena automobila, imena i pudera pise velikim slovom, nije sve u fenseraju bwe, mwaaaaaaaaah, pa zeludac mi se moj okrece kao centrifuga kad to procitam.

Zato drugari moji, da vise se posvetite svom obrazovanju, kulturi, citajte knjige, jer sramota je da idete u srednju skolu a da katastrofalno gresite ma to nije ni katastrofa to je KATASTRASNO (rec nastala spajanjem dela reci katastrasno gde su upotrebljena samo prva cetri slova reci, Kata i celokupne reci Strasno)!

Sramota je isto ne znati, da kad se potpisujete negde da prvo pisete prezime pa ime, e pa dragi moji, u pravopisu je osnovno da se pise ime pa onda prezime. Jer i roditelji su vam prvo dali ime pa onda tek nakacili prezime.

Ali to je opet vas obraz! Pa razmislite kako ga pokazujete sirokim masama. Opismenite se na vreme!

P.S. Na Tanjino pitanje da li mi smeta nepisenost ljudi u medijima, DA SMETA MI! Zato i ne gledam Tv!

Poruku je menjao/la Leksi - Nedelja, 30.10.2011, 4:27 AM

~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~

Search: