Zemlja nije lopta vec - krompir
|
|
Par reči o sebi
|
post # 1 | 05.07.2011 , 0:05 AM
|
Evropska svemirska agencija (ESA) predstavila je celom svetu istinski izgled Zemlje prikazane kroz detaljna gravitacijska merenja i proračune. Ovaj stvarni prikaz naše planete pomoći će u istraživanju zemljotresa i ostalih prirodnih katastrofa i pojava.
Tačan izraz za ovakav izgled je "matematički oblik Zemlje", a naziv potiče iz 19. veka zahvaljujući matematičaru Johanu Karlu Fridrihu Gausu.
Međutim Gaus, poznat po svojoj krivulji, nije u to doba imao na raspolaganju tehnologiju kakvu koristi ESA. A čak i uz takvu tehnologiju, trebalo im je punih 12 meseci da bi napravili prvi pravi 'geoid' naše planete.
Za to su im bile potrebne razne detalje informacije, a zahvaljujući njihovom istraživanju naučnici će moći lakše da shvate kako Zemlja zapravo funkcioniše.
Prikaz je idealan. Odnosno, okeani su napravljeni bez morskih struja, plime i oseke, a oblikovani su isključivo gravitacijskim silama, što je ključna referenca za merenje cirkulacije okeana, nivoa mora i dinamike leda na polovima.
A sve to zajedno bitno je kako bi se lakše shvatile klimatske promjene, ali i kako dolazi do potresa i drugih prirodih katastrofa.
Iako će mnogi biti razočarani prilično neatraktivnim izgledom naše planete, biće im lakše zbog činjenice da bismo u bliskoj budućnosti mogli predvideti katastrofe poput ove nedavne u Japanu i umanjiti im posljedice.
Ko zna, možda se jednom otkrije i šta im je uzrok...
|
|
| |
|
post # 2 | 05.07.2011 , 0:22 AM
|
E moj boze gdje si ovo naso. Pa ako nisi znao zemlja je okrugla. Koliko vidim ima vise kopna nego mora.
|
|
| |
Par reči o sebi
|
post # 3 | 06.07.2011 , 5:51 PM
|
Ako ne vidiš, to nije raspored kopna i mora, jasno se vidi da nije. Gde je više uzvišeno, to je kopno.
|
|
| |
Acta NoN Verba / Djela ne riječi.
|
post # 4 | 14.07.2011 , 4:33 PM
|
WTF!!!!!!
http://www.extracafe.rs/avatar/22/679664.jpg http://www.extracafe.rs/avatar/87/050459.jpg
My Father was always in a good spirits, he loved Football. It makes me a bit sad because if he could enjoy seeing me now, what I have achivet, that would be a hight in his life.
BUT I AM SURE THAT HE WATCHES OVER ME FROM ABOVE.
CRISTIANO RONALDO ➐
|
|
| |
|
post # 5 | 14.07.2011 , 5:39 PM
|
Hm... Odoh basiti onaj... Onu mini Zemlju... Globus se valjda zove... A da je sada misljenje i uticaj crkve kao u 15-16 veku... Kuku... Pola nas bi bilo vec davno mrtvo... Znaci ovako... Crkva bi verovala da je zemlja okrugla... Ali... Kada bismo im pokazali ovo sto je "istina"... Kotao i lomaca ne bi nam ginule...
Ko si ti?
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
post # 6 | 19.07.2011 , 11:15 PM
|
Joj koliko cu pomfrita da isprzim od ovaj krompir....
Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?
|
|
| |
Par reči o sebi
|
post # 7 | 20.07.2011 , 0:33 AM
|
Quote (badule) Joj koliko cu pomfrita da isprzim od ovaj krompir....
Će ima da se prehrane svi gladni u svetu
|
|
| |
|
3362 poruka na forumu
| |
80
| |
604
|
|
| |
15404 poruka na forumu
| |
2409
| |
REP OFF
|
|
post # 10 | 20.07.2011 , 7:12 PM
|
Ma lazu bre.... Kakav krompir... Pa vidis da na toj slici zemlje nema ljudi uopste... Skoro 7 milijardi ima ljudova,a na sliku se ne vididu.... Lazu ti naucnici... Nemaju vise sta da izmisle,jedva su i tocak izmislili pa sad kao lupaju da je zemlja ki krompir....
To me podseti na onaj vic kad su MILOJKA i STANOJKA vadile krompir. Izvadi Stanojka jedan pogolemi primerak ,a duguljast pa kaze: -Jel vidis,Milojka,ovaki je u mog Milorada...!- -Taki veliki?-pita je Milojka unezvereno. -Jok mori,TAKI PRLJAV....
Koji covek je covek,ako ne cini svet boljim?
|
|
| |
139 poruka na forumu
| |
14
| |
64
|
|
post # 11 | 20.07.2011 , 7:31 PM
|
Koliko kila krompira salim se
|
|
| |
3362 poruka na forumu
| |
80
| |
604
|
|
| |
|
|
post # 14 | 23.07.2011 , 4:13 PM
|
hahahhahahahhhahhah jeste ludi svi a od ovoga mozes McDonald na Marsu otvoriti i prodavati marsovcima pomfrit
|
|
| |
408 poruka na forumu
| |
12
| |
196
|
|
post # 15 | 23.07.2011 , 5:28 PM
|
ako je zemlja krompir onda su sateliti u svemiru pokvareni po su lose snimili zemlji pa ona na slikama izgleda okrugla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=FGRgEEeuZhM
|
|
| |
3362 poruka na forumu
| |
80
| |
604
|
|
| |
Par reči o sebi
|
post # 17 | 06.08.2011 , 10:12 AM
|
dejanjosikovic, Zemlja zasigurno nije okrugla.
|
|
| |
|
post # 18 | 06.08.2011 , 11:05 AM
|
Quote (dejanjosikovic) ako je zemlja krompir onda su sateliti u svemiru pokvareni po su lose snimili zemlji pa ona na slikama izgleda okrugla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Heh, pa ovo je samo slika zemlje bez atmosfere nego ko zivi na onom brdu na vrhu, jel to mont everest
Na vlastitu incijativu sam banovan ali vratio sam se... Ako vas nesto zanima, obratite mi se putem privatnih poruka. Ako mi planirate ostvati reputaciju, bilo pozitivnu ili negativnu sa pitanjem ili negodovanjem, uradite to ali me obavjestite putem poruke jer u 99% slucajeva to ne vidim...
|
|
| |
|
1069 poruka na forumu
| |
17
| |
283
|
|
post # 20 | 06.08.2011 , 3:01 PM
|
ma sta nece izmisliti svi znamo kako izgleda ovaj nas svet ko kad bi seo na loptu pa onako bude malo jajasta e taka je i planeta
|
|
| |