Samo registrovani članovi mogu pisati porukice.
[Zatvori]

Archive - read only
Dredovi-Dreadlocks

Soldier of Jah Army
1208
poruka na forumu
551 3237

post # 1 | 25.04.2012 , 6:34 PM

Dredovi....e pazi ovako
oni asociraju na rastafari kulturu zato sto su jedno od njihovih (nasih :D) glavnih obiljezja
postoje raste sa dredovima i bez,razlika nikakva
ali....
Raste nove generacije će vam reći da je kultura upletene kose došla, originalno, iz Afrike, ali bilo kakvo znanje pored kontinenta sa kojeg dolazi je nepoznato. Dok su starije Raste prilično ponosne na svoju prirodnu kosu koju vide kao simbol svoje borbe protiv Vavilona, nenasilja, neprihvatanja, komunalizma i solidarnosti, i kao duhovno obeležje, Raste nove generacije vide svoje dredove kao ulaznicu za pušenje gandže i slušanje reggae muzike, ne shvatajući pravu Rasta kulturu i vrednosti. Tamo gde su Raste nekada odbacivali sve iz Vavilona, kao što su gazirana pića, alkohol, cigarete, moderne Raste se često vide sa cigaretom, u fancy odeći, kako jedu meso i piju pivo. Nošenje svoje kose "prirodno" postalo je više kao statusni simbol pre nego duhovna odlika, a ljudi su počeli da mrse svoju kosu da bi bili viđeni kao svesni (conscious), afrocentrični, ili drugačiji, pre nego iz iskrenih duhovnih razloga.

Dredovi su bili deo istorije svakog duhovnog sistema. Od hrišćanstva do Hinduizma, upletena kosa je bila simbol veoma duhovne osobe koja pokušava do se približi Bogu ili Bogovima. Ako se čovek odluči za istraživanje duhovne istorije i značenja dredova, naći će ih u svakoj svetoj knjizi (biblijski Sampson je nosio dredove, a njegova nedostižna snaga je izgubljena kada mu je Delajla odsekla njegovih sedam bičeva kose) i kulturi. Koreni dredova se često traze u Hinduizmu i Bogu Šivi, ali se tamo obično zaustavlja. Opet, dosta ljudi smatra da dredovi potiču iz Afrike, ali niko ne zna gde tačno, kako i zašto! Kao i sa svim ostalim, pravo poreklo dredova može se naći u Kemetu (Afrika).

Znaci oni su obiljezje duhovnog statusa,ne samo neka luda frizura.

Fino ih je nositi,ako se odrzavaju,ljepo izgledaju
ali postoje i ne istine o dredovima:
Dredovi smrde - Naprotiv, s obzirom da se dredovi peru češće od obične kose, često ćete osetiti miris šampona ako pomirišete nečije dredove. Naravno, uvek ima izuzetaka tako da ako sretnete nekoga ko ne pere dredove - uputite ga na ovaj sajt.
Dredovi se ne peru - Naravno da se peru! Onaj ko ne pere dredove ne bi mogao da preživi odvratan svrab, ali ipak ima izuzetaka koji se vremenom naviknu. Dredove treba prati, ako ne zbog lične higijene, onda zato što se čista kosa bolje ćeba. Pogledajte detaljnije...
Dredovi se prave paljenjem kose - Ne, dredovi se prave na nekoliko načina ali to nikako nije paljenje kose. Čuo sam kako "tetke" u autobusu (kad su me videle) komentarišu: "To se kosa uvije oko žice pa se onda zapali." - Neka one zapale svoju kosu tako, a vi pogledajte kako se prave dredovi.
Paljenje dredova sprečava ispadanje pramenova - Postoji teorija da se dred uvije u alu-foliju pa se to zapali i onda se sve slepi i pramenovi više ne ispadaju. Iskreno, nisam probao ovo (ne smem) ali su mi ljudi (koji su to probali) rekli da samo ekstra zasmrdi (kao uostalom i svaka kosa kad se zapali) i malo se istopi kose, ali nije to to što su oni očekivali.
Voskiranje dredova sprečava ispadanje pramenova - Vosak će UNIŠTITI vaše dredove!!! Ok je s vremena na vreme malo, ali baš malo voska utrljati u koren svakog dreda, ako vam se kosa ne ćeba sama, mada ima i boljih načina da se kosa ućeba. Razmišljajte logički: Vosak zadržava vlagu, ako stavite vosak na dredove i perete iste s vremena na vreme vremenom će se usled stalne vlažnosti i toplote (ko ima dredove zna da je čak i zimi toplo na glavi :)) dredova stvoriti buđ, a retko ko želi buđave dredove :(
Dredove mogu imati samo crnci/oni sa kovrdžavom kosom - Dredove mogu imati svi. Crnci, belci, kinezi, indijanci, oni sa kovrdžavom, talasastom i ravnom kosom, crne, smeđe, plave ili zelene boje. Jedina prednost onih sa kovrdžavom kosom je ta što će im se dredovi uglavnom sami ćebati (nova kosa koja izraste) dok će ovi sa ravnom kosom morati ručno da ih dorađuju.
Kada hoćete da skinete dredove morate se šišati na ćelavo - Zašto bi morali da se šišate na ćelavo? Apsolutno svi ljudi koji imaju dredove imaju pri korenu dredova nešto neućebane kose - ne može dred direktno iz glave da raste. Jednostavno odsečete kosu do početka dreda, ostane vam par centimetara kose koja će, istina, biti malo čudna, ali posle par pari :) pranja trebalo bi da se vrati u normalu. Ovde prednost imaju oni sa ravnom kosom - samo ne sređuju dredove par meseci pred skidanje istih i posle odseku dredove...
Ljudi koji imaju dredove su uglavnom narkomani - Zašto bi bili? E predrasude, predrasude... Od kad to kosa određuje kakav je neko čovek? Znam ljude koji su profesori u školama a imaju dredove. Ako je neko malo opušteniji i želi da bude drugačiji to ne znači da je narkoman.
U dredovima žive svakakve živuljke - Još jedna neistina. Ako se dredovi uredno održavaju (čitaj: peru) onda faktički nema razlike između ućebane i neućebane kose. Čuo sam priču od jednog čoveka da su u dredovima Bob Marley-a našli 10ak novih vrsta vaški, pa od drugog čoveka da je bilo preko 100, a od trećeg da je bilo oko 1000 novih vrsta vaški. Ma nije nego! Dešavalo se i meni da se zavuče neka bubica u dredove, ali to se najopuštenije izvadi ili sama ispadne kad perete kosu.
Kosa opada od dredova - Kosa u dredovima uopšte nema mnogo veću težinu nego obična kosa, osim kada je natopljena vodom (tad se ponaša kao sunđer) tako da vam dredovi neće pokidati kosu. Jednostavno, ako vam je određeno da u nekom dobu starosti oćelavite to će se desiti imali dredove ili ne. Takođe, istina je da mnogim ljudima znojenje pod kapom u vojsci podstakne ili ubrza ćelavljenje. Tako i dredovi i duga kosa utiču na proređivanje i stanjivanje kose, i zato "dredavim" ljudima preporučujemo da izbegavaju znojenje

e Kako se prave dredovi....ja sam ucio sa youtube-a a i nesto posmatrajuci majstore kako rade,al ni jedan mi nije htio pokazati (picke vavilonske :D ) e zato sam ja veci dio naucio sa youtube a prakso se na drugaricama....i 1 dred sto sam ikad uradio bio je perfektan,kakav ce biti ne zavisi samo od onog ko ga radi vec i od kose...

evo vam par klipova ako mozete naucite sa njih ako vas zanima....ako ne drago mi je da ste bar procitali post :D

na ovom videu prikazana su dva nacina....1 tezi,sa cesljem a 2 pocinje na 6:40,njega je lakse nauciti

kad ove djevojke kosa je ne jednaka (jedna dlaka duza jedna kraca) pa je majstor-ica koristila iglu :D

Poruku je menjao/la JahRastafarI93 - Sreda, 25.04.2012, 6:35 PM

Be my love?

2462
poruka na forumu
299 2356

post # 2 | 25.04.2012 , 7:07 PM

Dredovi mi se sviđaju,iako dredovi smrde. Dredovi su lijepi dok kosa ne počne da raste i onda to izgleda dosta ružno. Imam prijatelja koji ima dredove već neko vrijeme i njemu dosta fino stoji,iako izgleda dosta neuredan.

Inače ne sviđaju mi onako debeli dredovi jer su nekako fuj.A i sitni su fuj. Normalni dredovi su mi jako fini. I kada je kosa nekako ukomponovana sa dredovima. Sviđa mi se isto kada onako pokupe te dredove i svežu ih nekako nazad. :D

Soldier of Jah Army
1208
poruka na forumu
551 3237

post # 3 | 25.04.2012 , 7:13 PM

a? :D

Added (25 Apr 2012, 7:13 PM)
---------------------------------------------

Quote (By_The_Way_)
Dredovi mi se sviđaju,iako dredovi smrde.

ne smrde!! :D osim ako se covjek ne kupa jbg onda

Quote (By_The_Way_)
Inače ne sviđaju mi onako debeli dredovi jer su nekako fuj.A i sitni su fuj. Normalni dredovi su mi jako fini. I kada je kosa nekako ukomponovana sa dredovima. Sviđa mi se isto kada onako pokupe te dredove i svežu ih nekako nazad.

Fajlovi: 0532959.jpg (54.7 Kb)
Be my love?

4290
poruka na forumu
228 2087

post # 4 | 25.04.2012 , 8:25 PM

Meni je ružno, uopšte mi se ne sviđa!
Nikada to ne bih svojoj lepoj, negovanoj kosi uradila! nono nono

2462
poruka na forumu
299 2356

post # 5 | 25.04.2012 , 8:27 PM

Quote (JahRastafarI93)
ne smrde!!

Posle pravljanja dredova poželjno je mjesec dana ne prati kosu pa ti sada vidi. :D

Soldier of Jah Army
1208
poruka na forumu
551 3237

post # 6 | 25.04.2012 , 8:34 PM

hahaha rasta na jamajci cim ih napravi skace u vodu :D lol
Marija_Nikola o ukusima se ne raspravlja :D

Be my love?

4290
poruka na forumu
228 2087

post # 7 | 26.04.2012 , 12:11 PM

Quote (JahRastafarI93)
Marija_Nikola o ukusima se ne raspravlja

Ja i ne raspravljam samo odgovaram na temu u svoje ime. :)
Ružno je, i za muškarce i za žene, tako ućebana kosa ili šta je već.
Ja sad zamišljam sebe s' tim na glavi i umirem od smeha! lol lol

1192
poruka na forumu
1629 8390

post # 8 | 26.04.2012 , 12:36 PM

Crncima ne stoje lose :p Ali u principu,ne gotivim bas te dredove :p

403
poruka na forumu
72 625

post # 9 | 26.04.2012 , 12:37 PM

meni licno jedna od najljepsih frizura, i nekako izgleda najprirodnije (pored dugacke kose) ... rado bih ih napravio, ali nisam siguran kako bi mi stajali, i vjerovatno ne bih uspio da ih odrzavam kako treba :) Long live Dreadlocks :)

2462
poruka na forumu
299 2356

post # 10 | 26.04.2012 , 1:29 PM

Quote (JahRastafarI93)
hahaha rasta na jamajci cim ih napravi skace u vodu

Nismo svi rasta i ne živimo svi na Jamajci. :D

Soldier of Jah Army
1208
poruka na forumu
551 3237

post # 11 | 26.04.2012 , 2:57 PM

nema veze rasta ili ne...svi mi imamo malo jamajke u srcu :D lol :p

Be my love?

2462
poruka na forumu
299 2356

post # 12 | 26.04.2012 , 3:08 PM

Quote (JahRastafarI93)
nema veze rasta ili ne...svi mi imamo malo jamajke u srcu

Možda,možda. :D

403
poruka na forumu
72 625

post # 13 | 26.04.2012 , 3:41 PM

e brate, evo da pogledas jednog lika iz mog grada (Podgorica - Crna Gora) .. on je u mom gradu asocijacija za reggae.. ima buregdzinicu itd.... pa mi reci sta mislis :) javi ako ti budu trebao lyric ;)

Soldier of Jah Army
1208
poruka na forumu
551 3237

post # 14 | 26.04.2012 , 4:35 PM

buregdzinicu!? daleko je to od raste :D al dobro zvuci,nije los :D

Added (26 Apr 2012, 4:35 PM)
---------------------------------------------
[img]http://www.youtube.com/watch?v=yaD2g6kRku8[/img]
[img]http://www.youtube.com/watch?v=Gbdbpqo6xW0[/img]
[img]http://www.youtube.com/watch?v=TAFk8jv_wTE&feature=related[/img]
on ne jede meso vec 18/19 godina...

Be my love?

Sijam i u mraku :)
3165
poruka na forumu
757 3522

post # 15 | 26.04.2012 , 5:04 PM

Quote (Marija_Nikola)
Meni je ružno, uopšte mi se ne sviđa!
Nikada to ne bih svojoj lepoj, negovanoj kosi uradila!

slazem se, ne bih to uradila svojoj kosi :D

''Na internetu možeš biti bilo ko. Žalosno je što većina biraju da budu idioti.''
''Kad naidjem na neku prepreku u životu, preskočim je. Pa se vratim i preskočim je još jednom. U inat.''

"Old school"
428
poruka na forumu
59 1406

post # 16 | 26.04.2012 , 5:56 PM

Imao sam dugacak dread, pa sam ga odsekao... Sada mi stoji u fioci, kao uspomena. :D

Niko nije tako beznadezno porobljen od onih koji pogresno veruju da su slobodni.

Soldier of Jah Army
1208
poruka na forumu
551 3237

post # 17 | 26.04.2012 , 8:12 PM

pravio sam juce jednoj djevojci...jedan pravio sat vremena,peglala kosu dan pre a dlake jedna duza a jedna kraca....crko sam :D
al napravio sam ga perfektno :D

Be my love?

Mallena
1779
poruka na forumu
960 7696

post # 18 | 26.04.2012 , 9:56 PM

Prvo da odgovorim na temu...
Meni su dredovi EXTRA, na muskarcu... fantasticni!
Naravno kad neko vodi racuna o sebi i o njima, ali tu onda nije prica o dredovima nego olicnoj higijeni...

I duga zdrava kosa koja se ne pere nikad je ruzna, zar ne?

Zanima me... da li neko treba da ima bujnu kosu za taj luksuz?

Sta kad neko odluci da ih skine? Mora da se sisa na nulu? keca eventualno?

Da li oni cupaju kosu iz korjena ako su dugi i teski?!

Bas me zanmima,a znam da ces odgovoriti!

Hvala unaprijed!

"Ne režite mi krila, ja ipak znam da letim tamo gdje se najteže leti, po realnosti!"

403
poruka na forumu
72 625

post # 19 | 27.04.2012 , 0:08 AM

Procitaj tekst koji je momak priložio uz temu, sve piše ;)

4116
poruka na forumu
1026 5825

post # 20 | 27.04.2012 , 0:36 AM

Licno mi se ne svijda.
Radije bih opet bila celava (sisala sam se nekoliko godina na celavo), nego sto bih to nosila na glavi.
Moj prijatelj ima, i ma koliko da je uredan a jeste, to meni deluje nehigijenski. Kao da je preziveo pozar.

Svaka cast onome ko to voli. To je hrabrije nego se osisati na celavo. :)

A kad bi moj muz dosao meni kuci takav ovim bih ja njemu presudila

~~ Ubi me prejaka rijec! ~~
~~ Nista se ne zavrsava, sve se menja! ~~

Search: